Το 2ο Γυμνάσιο Μοσχάτου ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 1979 με διευθυντή τον κ. Χατζηαντωνίου Βασίλειο και κατά το πρώτο σχολικό έτος φοίτησαν σ? αυτό 421 μαθητές. Αρχικά συστεγάστηκε με άλλα 4 σχολεία ( ένα γυμνάσιο, δυο λύκεια, ένα εσπερινό γυμνάσιο - λύκειο) στο παλιό κτιριακό συγκρότημα του δήμου Μοσχάτου επί των οδών Κωνσταντινουπόλεως και Ποσειδώνος. Αρκετά χρόνια λειτούργησε κάτω από δύσκολες συνθήκες με εναλλασσόμενες βάρδιες.

Το σχολικό έτος 2000 ? 2001, υπό τη διεύθυνση και με τη σημαντική συμβολή της κ. Γάτσου Νικολίτσας, μεταφέρθηκε σε καινούριο κτήριο επί των οδών Καποδιστρίου και Αγ. Κωνσταντίνου. Από τότε λειτουργεί με πρωινό ωράριο και διαθέτει σύγχρονη υποδομή, επαρκείς αίθουσες διδασκαλίας, καλαίσθητους χώρους, εξοπλισμένα εργαστήρια φυσικών επιστημών, πληροφορικής, τεχνολογίας, καλλιτεχνικών και πλούσια σχολική βιβλιοθήκη. Το Μάιο του 2004, σε ειδική εκδήλωση, το 2ο Γυμνάσιο Μοσχάτου επονομάσθηκε «Ιλισσιάδειο», λόγω της γειτνίασης του με τον ποταμό Ιλισσό.


history1


Στη διάρκεια της πολυετούς λειτουργίας του το σχολείο έχει προσφέρει στους μαθητές του ένα άρτιο εκπαιδευτικό έργο εμπλουτισμένο με ποικίλες δράσεις εξαιρετικού ενδιαφέροντος. Με την άψογη συνεργασία διδασκόντων και διδασκομένων και κυρίως με τη το ζήλο και τη δημιουργικότητά τους οργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις και πολυάριθμα προγράμματα πολιτιστικού, εικαστικού, περιβαλλοντικού και αθλητικού περιεχομένου με πρωταρχικό στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε αντίστοιχα θέματα, αλλά και την καλλιέργεια πνεύματος συνεργασίας μεταξύ τους. Τα περισσότερα από αυτά παρουσιάστηκαν σε ειδικές εκδηλώσεις και απέσπασαν θετικότατες κριτικές τόσο από τους γονείς των μαθητών όσο και από τους τοπικούς φορείς.

Ενδεικτικά θα αναφέρουμε:

Α) τις θεατρικές παραστάσεις: «Η τύχη της Μαρούλας, του Δημ. Κορομηλά (1994 -1995), η οποία κέρδισε το Γ? βραβείο στους πανελλήνιους μαθητικούς αγώνες θεάτρου, «Το φιόρε του Λεβάντε» του Γρηγ. Ξενόπουλου (1998 ? 1999) που επιμελήθηκε η αείμνηστη φιλόλογος κ. Κωτσέλη Αγάθη και «Ο αφελής» του Δημ. Ψαθά (1997 ? 1998) που επιμελήθηκε η φιλόλογος κ Μάμαλη Μαρία.

Β) τα προγράμματα:

«Επιστημονικά και ιστορικά ορόσημα του 20ου αιώνα» (σχ. έτος 1999-2000)

«Η τέχνη του 20ου αιώνα προπομπός της νέας χιλιετίας» (σχ. έτος 1999-2000)

«Το παιδί στο φυσικό περιβάλλον του Μοσχάτου» (σχ. έτος 1999-2000)

«Μετέωρα: η πολιτεία των αγγέλων» (σχ. έτος 2000 - 2001)

«Το αθλητικό ιδεώδες ανά τους αιώνες» (σχ. έτος 2001 - 2002)

«Σεργιανίζοντας στη Δυτική Μακεδονία» (σχ. έτος 2002 - 2003)

«Από την αρχαία Ξυπέτη στο σύγχρονο Μοσχάτο» (σχ. έτος 2003 - 2004)

«Οι εκφράσεις της Αναγεννησιακής τέχνης δια μέσου των αιώνων» (σχ. έτος 2006 - 2007)

«Οι ελληνικές παροικίες και η Επανάσταση του 1821» (σχ. έτος 2008 - 2009)

Παράλληλα με την εκπαιδευτική διαδικασία το σχολείο είχε και εξακολουθεί να έχει έντονη παρουσία στα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα του δήμου με τη συμμετοχή ομάδων μαθητών σε μουσικές, χορευτικές, αθλητικές και ανθρωπιστικές εκδηλώσεις, επιτυγχάνοντας την άμεση σύνδεση και συνεργασία του με την τοπική κοινωνία και τους φορείς της πόλης μας.

 

Το ιστορικό του σχολείου μας επιμελήθηκαν οι εκπαιδευτικοί: Κόκκορη Γεωργία (φιλόλογος) και Τσικριτέα Σοφία (φυσικός)